Välj en sida
Blandade bönor uppifrån
Blandade bönor från Kalmar Ölands Trädgårdsprodukters sortiment

Större noggrannhet i optisk sortering av grönt och närodlat ger bättre kapacitet och mer nettoprodukt

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter har nyligen uppgraderat sin maskinpark med en optisk sorterare från Mobergs/ASM. (Quasar). Företaget Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter startades redan 1959 och ägs av odlare på Öland och i närliggande landskap på fastlandet. Odlarna levererar sina grödor till företaget som rensar och säkrar kvalitén, ursprungsmärker och paketerar för försäljning till grossister och livsmedelsföretag. Här rensas varje år bönor och ärtor av olika slag, men även gul och röd lök. 

Den tidigare utrustningen för rensning införskaffades redan 2010 när produkterna endast bestod av gula ärtor och bruna bönor. En ökande efterfrågan på vegetariskt och närodlat har gjort att idag, nästan 10 år senare, har antalet produkter utökats väsentligt. Det är numera ett 10-tal sorters bönor och ärtor i olika storlekar, former och färger som behöver rensas och hanteras.

Behovet har helt enkelt ökat, och en investering i ny mer effektiv teknik var nödvändig. Vi behövde öka både kapaciteten och noggrannheten i produktionen.
Oskar Zedig, ansvarig för odling och produktion hos Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter

Optisk sorterare från Mobergs/ASM

Märker ni av den gröna trenden?

-Ja, väldigt mycket. Det är många faktorer som påverkar, men både vad gäller miljönytta och om man vill byta ut lite kött mot vegetariskt protein. Det märks ju också att det är mer fokus på att det ska vara närodlat, säger Oskar Zedig.

Hur märker ni av skillnaden nu med ny sorterare?

-Förut med den gamla maskinen fick vi köra partierna både en och två gånger till för att få kvaliteten tillräckligt bra. Nu kan det räcka med en rensning eftersom den blir tillräckligt exakt redan från början.


Det är stor skillnad. Det blir mer effektivt, och vår förhoppning är att detta också kan minska svinnet när inte produkterna utsätts för flera rensningar och riskerar att bli skadade under den hanteringen. Då skapar vi ju väldigt mycket högre kapacitet och större flöden i och med detta, säger Oskar Zedig.

En mindre andel av produkten blir skadad, men även stora delar av det som inte blir människoföda blir andrasortering och säljs som djurfoder, som också ger en bra avsättning. Framför allt ärtrenset som går direkt till grisfoder.

Är det komplicerat att använda maskinen?

-Nej, jag har förstått att den är relativt lättmanövrerad. Nu är det inte jag själv som kör den utan det är operatörerna. Men det är ju en liten upplärningsprocess, absolut. Två av våra operatörer som kör maskinen ska ner till Italien (ASM) nu i november och få lite mer utbildning direkt på fabriken. Det är bra för det finns många nya parametrar som man kan använda i inställningarna med den nya optiska processorn för att få optimal precision.

Vilken är den största vinsten med att ha uppgraderat?

” En helt annan noggrannhet gör att vi får en bra färdig produkt direkt. Vi höjer kapaciteten mycket. Ju mer man hanterar produkten ju mer slår man sönder den, och då blir det större svinn. Det slipper vi nu. Om vi hanterar den en gång istället för tre så får man mer nettoprodukt i slutändan.”
Oskar Zedig, Odling & produktion, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter


Fakta om Quasar

Den optiska sorteringsmaskinen Quasar är ämnad för bulkgods såsom gryn, bönor, nötter, flingor och granulat. Den har en ny avancerad optisk processor. Maskinen rensar bort partiklar som helt eller delvis avviker i färg, form eller sammansättning med mycket hög precision och enkel hantering.

Fördelar

  • Större kapacitet
  • Möjlighet att hantera större flöden
  • Större noggrannhet i rensningen
  • Mindre svinn)

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!