Välj en sida
ttt produkter 768x552 1

Case Skåne-möllan

”- Nu behöver vi aldrig stoppa produktionen”

Skåne-möllan startades redan 1972 och är idag en av de ledande svenska spannmålsinnovatörerna med en småskalig kvarn som möjliggör flexibel produktionslinje med skräddarsydda produkter. De säljer mycket till bagerier och konditorier och har både eget märke (Möllarens) med olika mjölsorter och havregryn, och levererar även till andra varumärken såsom t.ex. stora livsmedelskedjor.

I våras installerades deras senaste utrustning som levererades av Mobergs Produktkontroll. Quasar är en optisk sorteringsmaskin ämnad för bulkgods såsom gryn, bönor, nötter, flingor och granulat. Den har den senaste tekniken i form av en avancerad optisk processor som rensar bort partiklar som helt eller delvis avviker i färg, form eller sammansättning, med mycket hög precision.

Ökande efterfrågan på havre

En allmänt ökande efterfrågan på havre har gjort att bl.a. havregryn är en mycket efterfrågad produkt. Mobergs frågade Niklas Persson som är ansvarig för kvalitet på Skåne-möllan om bakgrunden till deras investering i Quasar:

– Skåne-möllan kör mycket havregryn, och där är det betydligt svårare att rensa bort ogräsfrön, främmande sädesslag och annat som inte skall vara där när det blir en färdig produkt. Mekanisk rensning där vi tar bort lite större saker, som t.ex. stenar och annat, det har inte gått när det gäller havregryn med den gamla utrustningen. När vi kör mjöl så kan vi använda siktar och såll av olika storlekar och de minsta är på 0.3 mm, men med havregryn kan man inte göra på samma sätt.

FM besok okt2021 2 1

Den optiska kapaciteten hos Quasar är avgörande för havregryn av högsta kvalitet

Tidigare använde Skåne-möllan en äldre optisk rensningsmaskin, men med dagens höga kvalitetskrav var den inte längre tillräckligt skarp. Man fick köra vissa havrepartier flera gånger, och stoppa produktionen ibland för att kontrollera och sortera om.

Tack vare Quasar’s olika rännor behöver inte produktionen stoppas alls längre, utan Skåne-möllan kan rensa dubbelt på en gång.

– Nu kan vi bibehålla volym och kapacitet per timme, och det var precis därför vi valde Quasar, säger Niklas Persson och fortsätter:

Den största vinsten är tid, en renare produkt och mindre spill på så vis att vi inte behöver stoppa produktionen. Resultatet blir bättre och då har vi lättare att producera med de råvaror vi får in. Quasar klarar en betydligt större del av det vi får in än den utrustningen vi hade tidigare gjorde, precis som vi hoppades och förväntade oss att den skulle göra.

Här hittar du mer information om Quasar

FM besok okt2021 3 2
FM besok okt2021 4

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!