Välj en sida
Visionsystemet på Scan Sverige

Scan Sverige AB

Nytt visionsystem ger extra trygghet och beräknas betala sig redan det första året i produktion

På Scan Sverige AB i Linköping produceras det bland annat en stor mängd korv av alla de slag. Det är falukorv, chorizo, kabanoss, skinnfri korv, hot dogs och till och med klassikern Bullens pilsnerkorv.
Nyligen installerades ett nytt visionsystem här för att ytterligare försäkra sig om att korven är helt fri från främmande partiklar.
Johan Larsson arbetar som produktionskoordinator på Scan Sverige i Linköping. Han berättar om det nya systemet.

Vad var anledningen till att ni investerade i visionsystemet?

– I livsmedelsindustrin letar vi alltid efter nya sätt att säkra upp alla delar av produktionen, hela tiden. Det är så lätt hänt vid styckning eller från externa leverantörer, att det kommer in en plastpåse eller något annat som inte ska vara där. Och om den kommer in i vårt system med köttet så förstör den väldigt mycket råvara.

Är det reducering av svinn den viktigaste fördelen med systemet?

– Ja, det kan man väl säga eftersom förlust av råvara också är förenat med väldigt stora kostnader. Så när Mobergs system kan hitta bitar av plast som är 5×5 mm och större kan vi rädda väldigt mycket råvara från att kastas helt enkelt.

Mer om visionsystemet

Visionsystemet består av en avancerad kamera som är placerad ca två meter ifrån transportören efter själva kvarnen. Lampor lyser upp det område som kameran scannar av. När systemet hittar en avvikelse stannar både band och kvarn och ett larm på skärmen informerar om vad som detekterats.
– Det är ett lättmanövrerat system när det väl är installerat, bara att trycka på en knapp och låta systemet göra sitt jobb, säger Johan Larsson.

installation 800

Var det en god investering att köpa in och installera systemet?

– Ja, det är klart att det var en god investering. Vi beräknar att den har betalat sig redan efter det första året i drift, vilket ju måste anses vara en bra investering. Den uppfyller syftet att säkra våra produkter. Nu har den inte varit i gång så länge, och den har bara stoppat systemet en gång, men bara den incidenten har ju sparat mycket. Kostnaderna vid driftstopp är alltid beroende av hur mycket råvara vi måste slänga, säger Johan Larsson och avslutar:

– Helst av allt vill vi ju inte hitta någonting, men när vi gör det så är det en riktigt bra trygghet att maskinen gör sitt jobb och ser till att våra råvaror är fria från plast.

IMG 3822 800
display 800

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!