Välj en sida

Nu har den nya metalldetektorn Intuity i kombination med AI-tekniken THiNK varit i gång hos en producent av olika populära veganska produkter i Tyskland under en tid. Mobergs Produktkontroll som är återförsäljare av Intuity och THINK i Sverige ville veta mer om hur den nya tekniken hade påverkat produktionen. Sesotec har besökt företaget för att ta reda på mer.

Topas GmbH är pionjärer inom vegansk matproduktion i Tyskland. De producerar veganska alternativ till kött och ost och har bland annat det i Tyskland välkända märket Wheaty. Topas är måna om högsta möjliga kvalitet på sina produkter och använder lokala ekologiska råvaror. Sedan starten har stort fokus legat på utveckling av både produkterna och tekniken som används i produktionen.

Alla Wheaty produkter baseras på det organiska veteproteinet seitan. Först mals vetet till ett mjöl som därefter tvättas och knådas flera gånger med vatten för att all stärkelse ska försvinna och endast veteproteinet seitan är kvar. Olika ingredienser och kryddor tillsätts och resulterar i en blöt massa med köttliknande konsistens.

Nya lösningar för ”blöta livsmedel”

Processindustrin för livsmedel har länge tampats med utmaningar när det gäller produktkontroll av vissa produkter. Det handlar om s.k. blöta livsmedel såsom ost, kött, fisk och färdigrätter, och i allra högsta grad om seitan. Inspektion av blöta livsmedel har krävt en övergripande lägre sökfrekvens för detektion, vilket gjort att precisionen inte har blivit så hög som man önskat.

Vid högre sökfrekvens för detektion av dessa livsmedel med stark ”produkteffekt” blir resultatet fler kasserade produkter, vilket medför större matsvinn och sämre lönsamhet.

Kombinationen av bandtransportör och metalldetektionssystemet UNICON+ samt THINK med AI teknologi har förändrat förutsättningarna för Topas GmbH i positiv riktning.

THiNK är den senaste innovativa mjukvaran utrustad med artificiell intelligens. Med THINK som mjukvara i metalldetektorn INTUITY blir det möjligt att eliminera de avvikelser för ”blöta livsmedel” som historiskt orsakat kostsamma problem för livsmedelsindustrin. Livsmedel och förpackningar som tidigare har varit svåra att kontrollera på ett kvalitetssäkert sätt kan nu detekteras på en helt ny nivå med hjälp av THiNK.

Så här säger fabrikschefen på Topas GmbH:

”-Allt som allt var det ett jättebra projekt med Sesotec. Från vår sida fanns det flera olika krav på metalldetektorerna som löstes väl av Sesotec. Stabilitet, känslighet, integration – det var alla faktorer som ställde oss inför utmaningar som nu inte längre är ett problem. Vi kan helt koncentrera oss på våra produkter, vilket är det viktigaste för oss.”

Mr Behne, fabrikschef på Topas GmbH

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!