Välj en sida

Våra svenska somrars allt varmare klimat får inte bara bönderna på knä, äppelodlarna på Österlen att jubla och soldyrkande semesterfirare att njuta i fulla drag. Det stora behovet att bibehålla vätskebalansen hos svenska folket får också antalet PET- flaskor i omlopp att öka lavinartat. Det handlar uppskattningsvis om många miljoner fler förpackningar än tidigare somrar.

På Cleanaway PET Svenska AB i Norrköping fortsätter somrarnas högtryck långt in på vinterhalvåret. Nyligen införskaffades två nya metallseparatorer Rapid PRO-SENSE för att få upp kapaciteten och samtidigt säkerställa att materialet hålls fritt från metallföroreningar.

Med metallseparatorerna Rapid PRO-SENSE från Sesotec kan nu kvalitetsmedvetna företag säkerställa produktrenhet i produktionen av plastgranulat, s.k. kompoundering av polymerer. Rapid PRO-SENSE upptäcker och separerar alla magnetiska och icke-magnetiska metaller med hög precision och kan även användas för kvalitetskontroll av inkommande gods hos plastbearbetande anläggningar.

– Ju tidigare vi upptäcker och sorterar bort metallen bland PET-flaskorna desto effektivare går återvinningsprocessen. Om inte vår optiska sortering lokaliserar t.ex. aluminiumburkarna så finfördelas materialet och metalldetektorerna tar vid och sorterar ut alla metallföroreningar, t.ex. små bitar av aluminium, säger Thomas Ottosson på Cleanaway PET Svenska AB.

I snitt återvinner vi nio av tio burkar och PET-flaskor i Sverige, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen på att panta. En hög andel PET-flaskor som går till återvinning och en ovanligt varm sommar har bidragit till att anläggningen kör på max.

rapid pro

– Det är kontinuerlig drift, hela veckan inklusive helger. 80 ton PET-flaskor mals ner per dygn Vi återvinner 28 000 ton per år ifrån den svenska och norska marknaden, summerar Thomas Ottosson på Cleanaway PET Svenska AB.

Slutprodukten är plastflakes, som sedan används för att producera nya PET-flaskor. I dagsläget används c:a 50% återvunnen plast för att producera en ny flaska, men utvecklingen går framåt och förhoppningen är att kunna öka andelen återvunnet material framöver.

Mobergs Produktkontroll är återförsäljare för Sesotecs lösningar för produktkontroll, där Rapid PRO-SENSE ingår.

 

* Källa: Returpack/Pantamera, hemsida och pressmeddelande

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!