Det kan tyckas vara en självklarhet i dagens Sverige, att den mat vi köper och stoppar i oss är kontrollerad och kvalitetssäkrad på alla upptänkliga vis. I de allra flesta fall är den förstås alldeles utmärkt, men tekniken som har använts för att detektera främmande föremål och partiklar i vår mat har haft en del begränsningar.
När nya INTUITY metalldetektor från Mobergs Produktkontroll / Sesotec kom ut på marknaden sattes en helt ny standard för metalldetektion. Med en ny teknologi, s.k. simultan multifrekvens, som möjliggör detektion på flera sekvenser samtidigt blev det möjligt att förbättra precisionen på kontrollerna med upp till 50%!
Men vad betyder det för livsmedelsproducenter och för oss konsumenter?
I det lilla perspektivet så innebär det att vi som konsumenter inte längre riskerar att tugga sönder en tand när vi råkar bita på en liten metallbit i maten, och vi får inte heller några andra hälsoproblem om vi råkat svälja densamma. Metallbiten är helt enkelt redan borta om livsmedelsproducenten använt sig av metalldetektorn INTUITY.
I det större perspektivet innebär det att de livsmedel som tidigare har varit svåra att kontrollera på ett kvalitetssäkert sätt nu kan detekteras på en helt ny nivå. Det är sk. blöta livsmedel som historiskt inneburit en del problem för våra livsmedelsproducenter. Det handlar t.ex. om ost, kött, fisk och färdigrätter där en övergripande lägre frekvens har krävts för detektion, vilket gjort att precisionen inte har blivit så hög som man önskat. Det har bland annat inneburit sämre möjligheter att detektera partiklar och föremål av rostfritt stål.
Med hjälp av den revolutionerande teknologin i INTUITY är precision inte längre ett problem. Den är dessutom intuitiv i hanteringen, lär sig snabbt och kommunicerar precist om vad den kan hantera i olika flöden. Att använda INTUITY är enkelt och hygienmässigt är den avspolningsbar med högtryck för miljöer som kräver noggrann hygien.