Välj en sida

För att undvika kostsamma skador på maskiner inom pappersindustrin kan man utnyttja dagens avancerade magnetteknik. Vi besökte ett pappersbruk som sökte efter lösningar för att avlägsna stålvajrar från sin pappersmassa.

Bolaget hade problem med skador på sin utrustning som resulterade i kostsamma stopp i produktionen. Anledningen var att stålvajrar, eller rester av dem, fanns kvar i den färdiga pappersmassan. Orsaken man hade hittat var att man hade en ofullständig hantering av cellulosamaterialet när det var packat i balar. Balarna hölls ihop av stålvajrar som pga en automatiserad process i kombination med mänsklig hantering ibland misslyckades med att avlägsna dem innan de processades vidare till pappersmassa.

pappersbal
Minimera produktionsstopp i pappersindustrin med magnetfilter 3

Magnetfilter förhindrar stopp i produktionen

Med hjälp av Goudsmits stora magnetiska filter som är avsedda för större flöden med rördimensioner på mellan 100 och 400 mm är det möjligt att fånga upp stålvajrar även i en relativt hög flödeshastighet. Produktflödet passerar filterhuset som är försett med kraftiga stavar av högintensiva neodymmagneter. Dessutom är den magnetiska insatsen utrustad med pneumatiska gejdrar för att förenkla för operatören. Det är inte bara god ergonomi utan underlättar också för regelbundna inspektioner.

papier.filter.boven .web 1
Minimera produktionsstopp i pappersindustrin med magnetfilter 4

”- Förvånande att magnetfilter inte är standard i pappersindustrin.”

Enligt Goudsmits expert inom metallseparation Koen Böggeman är det förvånande att magnetfilter ännu inte blivit standard inom pappersindustrin.

Det verkar vara ett underskattat problem som ofta inte uppmärksammas förrän första skadan och produktionsstoppet redan har inträffat, säger Koen Böggeman och fortsätter:
Det är förstås inte någon liten investering, men den betalar sig väldigt snabbt eftersom kostnaderna vid produktionsstopp är mångdubbelt större än priset på ett magnetfilter.

Några pappersbruk i Sverige, Nederländerna, Frankrike och Indonesien har redan investerat i dessa lösningar men flertalet är fortfarande utan denna effektiva metod för att skydda utrustning och säkra långsiktig lönsamhet utan kostsamma produktionsstopp.

Vill ni veta mer om våra magnetfilter för pappersindustrin? Kontakta Mobergs på 040 680 80 60 eller skicka ett mejl till sales@mobergs.com.

Mobergs Produktkontroll är återförsäljare i Sverige för Goudsmit Magnetics som är specialiserade på magnetteknik för industrin.

Vi hoppas att du hittar vad du söker?

Om inte så kontaktar vi dig gärna och guidar dig vidare.
Fyll i dina kontaktuppgifter här!